המוסד ליישוב סכסוכים

המוסד ליישוב סכסוכים של לשכת שמאי המקרקעין מציע גוף ייעודי לפתרון סכסוכים בתחומי הנדל"ן באמצעות בוררים ומגשרים עם ניסיון מוכח כשמאי מקרקעין.

מסמכים:

תקנון המוסד ליישוב סכסוכים

בקשה לקיום בוררות

 

לא פעם, לב ליבו של הסכסוך נטוע עמוק בתוך תחום המומחיות השמאית / נדל"נית.

המחוקק הכיר בכך וייעד בהתאם לדיסציפלינה תפקיד מרכזי בפתרון סכסוכים בתחום בין אם באמצעות מוסד ה"שמאי המכריע", בין אם באמצעות מוסד השמאי הממשלתי / ועדת השגות ובין אם באמצעות מנגנון שמאי פינוי בינוי.

כאמור הדיסציפלינה השמאית משולבת במסגרת החוק לצורך מתן מענה לסוגיות שבמחלוקת.

מתוך הכרה במומחיותם של שמאי המקרקעין בתחום הנדל"ן והפוטנציאל הגלום במומחיות זו לפתרון סכסוכים, הקימה לשכת שמאי מקרקעין בישראל את "המוסד ליישוב סכסוכים של לשכת שמאי מקרקעין בישראל".

מטרתו של המוסד הינה לשמש כתובת לציבור הרחב אשר מעוניין להגיע לפתרון סכסוך תוך הסתמכות על מומחים בתחום הנדל"ן, בדרך אשר לרוב הינה מהירה יותר וזולה יותר מפניה לבית המשפט, בשל כך הליך זה מהווה אלטרנטיבה אמתית ליישוב סכסוך.

בעת פניה למוסד ליישוב סכסוכים של לשכת שמאי המקרקעין בישראל, הנהלת המוסד ממנה על פי נסיבות המקרה והבקשה שמאי מקרקעין, בעלי ותק וניסיון מקצועי כשמאי מקרקעין, אשר הוסמכו כבוררים או כמגשרים וייחודם בשילוב הרקע והניסיון המקצועי במספר דיסציפלינות נוספות - הנדסה, אדריכלות, תכנון ערים, כלכלה, משפטים וכד'.

המוסד ליישוב סכסוכים מנגיש לציבור הרחב את מיטב השמאים אשר עברו הכשרה מתאימה בתחום הבוררות ו/או הגישור. אלו יכולים לפעול לבד או במידת הצורך לצד אנשי מקצוע מדיסציפלינות נוספות כגון עורכי דין ומשפטנים, על מנת לתת מענה מלא לפתרון הסכסוך.

 

מהותו של הליך הגישור

ישנן גישות שונות לניהול קונפליקטים, גישור הינו תהליך בו צד שלישי המהווה גורם ניטרלי, עוזר לצדדים השונים לנהל שיח שיתופי המאפשר הקשבה, כבוד הדדי, הבנה ופתרון מוסכם אשר אמור להוביל למצב של Win- Win, בשונה מהליך שיפוטי בו צד אחד מנצח וצד שני מפסיד.

הליך הגישור הינו הליך רצוני, כלומר, הצדדים מצויים בו מבחירה, הם מעורבים בו ושולטים בקצב ההתקדמות שלו.

 

המגשר

תפקיד המגשר הוא לעזור לצדדים להגיע לפתרון אשר יהיה מוסכם עליהם, ויביא למצב שבו תהיה הרגשה סופית של Win- Win. בשונה מהליך שיפוטי או מהליך בוררות, המגשר אינו מחליט מי צודק ומי לא ואינו כופה על הצדדים החלטות סופיות. ההסכם הסופי נחתם אך ורק בהסכמת הצדדים.

 

יתרונות הליך הגישור

סודיות

הליך הגישור כולו לרבות נושא הקונפליקט והצדדים לגישור מוגן ע"י סודיות. על הצדדים לא חלה חובה זו, ויש באפשרותם לחשוף את עצם היותם מצויים בהליך כמו גם האפשרות להתייעץ בנוגע להתקדמות התהליך.

חיסיון

על הליך הגישור חל חיסיון בחוק, כלומר, לא ניתן להשתמש בדברים שנאמרו בפגישות הגישור ובמה שנכתב בפגישות הגישור בבית המשפט ולא ניתן לזמן את המגשר למתן עדות בבית המשפט. כך שהליך הגישור מאפשר לצדדים להיות פתוחים על מנת ליישב את הסכסוך ולקדם פתרונות.

ראיית העתיד

בשונה מהחלטות המתקבלות בבית המשפט אשר מתייחסות לדברים שקראו בעבר בלבד, תהליך הגישור מתמקד הן במה שקרה בעבר ואשר הוביל ליצירת הסכסוך אולם גם ואף יותר בתחושות ההווה תוך ניסיון לייצר עבור הצדדים מצב טוב יותר בעתיד ובכך במקרים רבים לאפשר קיומן של יחסים תקינים בעתיד ולמנוע את התפרצות הסכסוך מחדש.

 

מהותו של הליך הבוררות

בוררות היא שיטה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים בצורה של הכרעה ע"י צד ג', חלף פניה לבית המשפט, בה צדדים למחלוקת מסכימים להציג את עמדותיהם בפני בורר על מנת שיכריע בסכסוך.

לקיום הליך הבוררות יתרונות רבים על פני פניה לבית המשפט. בין היתר –

  1. בבוררות קיימת לצדדים שליטה רבה על זהות הבורר. עובדה זו מבטיחה בירור הסכסוך על ידי דמות בעלת הידע והניסיון המתאימים לאופי הסכסוך.
  2. זמינות וגמישות – הליך הבוררות נגיש וזמין בהרבה ביחס לעומס הקיים על מערכת המשפט, החל מרמת הפניות של הבורר, דרך השפעה על קביעת הפרוצדורה והלו"ז להליך ועד לקביעת מיקום ההליך – בכל אלו הליך הבוררות נגיש וזמין ביחס למערכת המשפט, מה שתורם למיצוי ההליך בפרק זמן קצר.
  3. סופיות הדיון – להבדיל מהליכי פתרון קונפליקטים אלטרנטיביים כגון גישור, או הליכי משפט עליהן קיימת רשות ערעור, בסוף הליך הבוררות מתקבל פסק מחייב המהווה במקרים רבים פסק סופי שאינו ניתן לערעור.
  4. סודיות – הליך הבוררות מתנהל בסודיות כך שנמנע פרסום דבר הסכסוך והצדדים לו ופגיעה פוטנציאלית במוניטין עקב כך.

קיום בוררות בתחום הנדל"ן אצל המוסד ליישוב סכסוכים של לשכת שמאי המקרקעין, מבטיח טיפול ע"י בורר שהוא שמאי מקרקעין מומחה, בעל הידע הנדרש לפתרון הסכסוך, ללא צורך בהעמדת מומחים מקצועיים נוספים ותוך קיצור משך הזמן והעלות הנלוות לכך.